Maria López Moya

El passat diumenge 10 de juliol va tenir lloc la primera edició de la “Color Blanes X Runners”, on van participar més de 1500 corredors. Es tracta d’un nou esdeveniment lúdic i esportiu de la Costa Brava que té la intenció de repetir-se cada any. La cursa va dur-se a terme sota el paraigües de la marca esportiva turística Blanes X Runners, que aplega tres entitats de referència en aquest àmbit: Club Triatló, Centre Excursionista i Grup Fondistes, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes.

El festival dels colors s'ha anat popularitzant en els països occidentals - Foto Javier Calvete
Foto: Javier Calvete

 

Les inscripcions a la cursa van haver de tancar una hora i mitja abans que aquesta s’iniciés, per tant va haver-hi moltes persones que van participar sense dorsal. La cursa d’uns 5km va acabar a l’antic camp de futbol amb una gran pluja de pols de color lila que es combinava amb la que havia acompanyat els corredors i corredores durant la cursa: la groga, verda i la vermella.

Un nou esdeveniment lúdic i esportiu de la Costa Brava que té la intenció de repetir-se cada any.

La cursa dels colors simula, en format cursa, el festival Holi, originari de la Índia, Nepal i territoris hindús. Se celebra cada dia després de la primera lluna plena de març, que marca l’inici de la primavera. És per això que el festival també s’anomena festival de primavera, festival dels colors o festa de l’amor. La pols de colors que es llença s’anomena “gulal” i és brillant degut a les flors de colors que creixeran durant la primavera. També intenta eliminar, encara que sigui temporalment, la

La cursa va acabar a l'antic camp de futbol Foto Javier Calvete
Foto: Javier Calvete

diferència entre rics i pobres, infants i adults,.. permetent abraçar-se i desitjar-se un feliç Holi els uns als altres. A més permet a les persones una llibertat que les regles socials de la zona no aproven en altres contextos. Antigament també servia com a medicina per a refredats i altres malalties ja que la pols estava feta amb materials i herbes aromàtiques i medicinals. Actualment la majoria és sintètica i ja no té aquesta funció.

La pols de colors que es llença s’anomena “gulal” i és brillant degut a les flors de colors que creixeran durant la primavera

La paraula Holi prové de “Holiká”, el nom de la germana dell rei Hiranyakashipu. Al rei se li havien atorgat un poder que el feia quasi indestructible. Aquests poders el van cegar, i el vanfer creure un deu, exigint que tothom l’adorés a ell. El seu fill, Prahalda, no estava d’acord i seguia adorant a Vishjnu, autèntic déu hindú. Això va fer que l’enviés a cremar a la foguera, posant-se sobre les cames de la seva tia (que estava de part del rei i es pensaven que era immune al foc). Quan s’estava començant a encendre la foguera, va aparèixer Vishjnu, va fer que Prahada se salvés i va matar el rei i la seva germana. El dia abans que comenci el Holi es fa una gran foguera que representa la victòria simbòlica del bé sobre el mal.