Berta Bancells

El febrer passat es va iniciar un procés participatiu sobre el perllongament de la C-32. De fet, la posada en marxa del web http://participac32.blanes.cat  i els canals de participació van encetar la primera de les tres fases amb què comptava el procés: la fase informativa. En aquesta pàgina web, s’hi troba tota la informació relacionada amb procés participatiu i el projecte de perllongació de la C-32: antecedents, estudis complementaris, al·legacions al projecte, documentació administrativa… També s’hi mencionen les alternatives al projecte, com són el desdoblament de la carretera GI-600 entre Tordera i Blanes, el desdoblament de la carretera GI-682 entre Blanes i Lloret, la circumval·lació/Ronda Nord de Blanes, una xarxa ferroviària entre Blanes i Lloret o el desdoblament de la carretera GI-63 entre Vidreres i Lloret.  i el procés participatiu.

El debat

Després d’aquesta primera etapa que també comptava amb l’elaboració de cartells, díptics informatius i la presència d’informadors a peu de carrer, el 15 de març va iniciar-se el període de debat. El plat fort d’aquesta fase va ser el debat públic realitzat al Teatre de Blanes el passat dijous 7 d’abril. A partir de les vuit del vespre i durant unes dues hores, quatre experts de diversos àmbits relacionats amb el projecte de perllongament de la C-32 van expressar els seus punts de vista davant de més d’un centenar de persones. L’acte va ser moderat per la periodista gironina d’El Punt-Avui, Nuri Forns, i va comptar amb la participació de l’ex-conseller de Medi Ambient i Política Territorial i Obres Públiques, Pere Macias; l’ex-conseller de Medi Ambient, Salvador Milà; l’ex-secretari de Mobilitat PTOP, Manel Nadal; i l’investigador científic del CEAB-CSIC, Rafel Sardà. Els dos eixos principals del debat van ser el model de país i el projecte de la C-32: els efectes mediambientals i de mobilitat, i el finançament.

Dijous 7 d’abril es va realitzar un debat públic al Teatre de Blanes en el qual hi van participar quatre experts d’àmbits relacionats amb el projecte

D’una banda, Pere Macias va destacar que és una peça indispensable perquè la mobilitat entre les poblacions costaneres de la Costa Brava Sud estiguin al mateix nivell que qualsevol altre punt del país. Manel Nadal va subratllar que el perllongament de la C-32 reduiria el trànsit de pas entre Blanes i Lloret alhora que milloraria les condicions de salut mediambientals ja que hi hauria menys contaminació. D’altra banda i en l’opinió contrària, Salvador Milà va denunciar que el projecte no resol els problemes de mobilitat que hi ha entre les dues poblacions. És més: va afirmar que és una “vella solució” per a un problema que actualment s’hauria d’arreglar a través d’una ronda urbana per Blanes, a través d’una millora de la circulació interior entre ambdues poblacions evitant, així, l’impacte territorial. Finalment, Rafel Sardà va advertir del greu impacte sobre els sistemes naturals del territori.

Resultat dels sondejos

Pel que fa als resultats dels sondejos, el resultat a peu de carrer és ajustat: el 43,9% votaria a favor del projecte mentre que un 42’1% votaria en contra, i un 13,9% no votaria. En canvi, en el sondeig fet via on-line es mostra una clara tendència cap al vot en contra del projecte: el 59,8% votaria en contra del projecte i un 35,2% a favor, mentre que un 4,9% no votaria.

En el sondeig a peu de carrer guanya el vot a favor de la iniciativa mentre que en el sondeig on-line preval el vot en contra

Finalment, el procés participatiu acabarà amb la consulta popular del diumenge 17 d’abril. En una desena d’espais, les persones empadronades a Blanes majors de setze anys podran votar si estan a favor o en contra del projecte del perllongament de la C-32. D’aquesta manera coneixerem què preval segons la ciutadania: si afrontar així els problemes de mobilitat de la zona –ja que al voltant del nou ramal hi habiten unes 80.000 persones que durant la temporada d’estiu es pot arribar a multiplicar per quatre- o vetllar pels efectes mediambientals que pot tenir la infraestructura al nostre entorn.